Wednesday, May 6, 2009

Numarul copiilor subnutriti din Ungaria in crestere dramatica

In ultima jumatate de an, numarul copiilor subnutriti din Ungaria a crescut dramatic, asa cum o indica datele furnizate de Fundatia pentru Alimentatia Copiilor (Gyermekétkeztetési Alapítvány), publicate luni de ziarul ungar Magyar Nemzet.
Conform studiilor realizate incepand din 2005 de fundatia mentionata, numarul copiilor care primesc o alimentatie proasta sau insuficienta este in continua crestere, ajungand actualmente la 120.000. In Ungaria, fiecare a 50-a persoana face foamea, iar dintre acestea fiecare a zecea este copil. Un numar de 20.000 de copii primesc de mancare doar la scoala sau cresa iar asta intr-o tara in care se produc cu 30 la suta mai multe alimente decat este nevoie. Fundatia a realizat si un record, adunand la o masa de 286 de metri lungime 1.000 de copii, care au consumat un meniu traditional din cartofi cu ardei. Meniul, si el in cantitate impresionanta, a fost pregatit tocmai de acesti copii, pe care fundatia ii sprijina si fara ajutorul careia ei ar trebui sa indure foamea.
Prin acest record s-a incercat sa se atraga atentia asupra copiilor infometati din Ungaria. Fundatia a distribuit anul trecut trei milioane de kilograme de alimente durabile, reusind sa asigure, in cadrul programului de ajutor alimentar al UE, alimentele necesare pentru 71.200 de locuitori din 205 localitati care au solicitat acest ajutor. In cadrul programului ``Mindenki Ebedel`` (Pranz pentru Toti) a fost distribuita mancare pentru un numar de 2.980 de copii din 149 de localitati, insa realitatea indica ca este nevoie de de zece ori pe atata.
Fundatia a atras atentia asupra datelor statistice sumbre de acasa si a cerut tuturor sa actioneze impreuna pentru a ajuta copiii flamanzi. Copiii flamanzi din Ungaria sufera frecvent de deficiente pe termen lung, din cauza lipsurilor alimentare nefiind asigurata nici macar dezvoltarea lor sanatoasa.

No comments: